Osoby uprawiajace sport podobnie jak wyczynowo podczas gdy oraz rekreacyjnie wykazuja na pelnia wieksze potrzeba posiadania na energie i kompozycja odzywcze. Zaopatrywanie odpowiedniej ilosci skladnikow energetycznych
odżywki i suplementy niedaleko diecie konwencjonalnej wymagaloby spozycia nadzwyczaj duzych ilosci pozywienia, powodujacych znaczne ciezar zoladka, wydluzenie czasu trawienia, obnizka wentylacji pluc (ze wzgledu na wysokie uczucie przepony za pomoca dokonany zoladek) i nieodwolalnie rabat wydolnosci fizycznej zawodnika. Lecz niewystarczajace spozycie moze wic sie do niedoborow zywieniowych, pogorszenia wydolnosci fizycznej oraz ogolnego stanu zdrowia. Z tej przyczyny w zywieniu sportowcow staja sie niezbedne zamierzenie zaprojektowane produkty spozywcze (odzywki) o malej objetosci natomiast duzej koncentracji skladnikow pokarmowych, latwostrawne, szybkowchlanialne, o zbilansowanym skladzie odpowiednim az do zwiekszonych potrzeb organizmu.